(Gezellige) Afleiding in de vorm van geluid funest voor je productiviteit: wat doe je eraan?

Elke dag gaan wij allemaal naar een of meer plekken die we ‘werk’ noemen. Voor de meesten van ons – zeker als je interimt, maar ook als je als zelfstandige een kantoor deelt -zijn dat plekken waar anderen zijn. Plekken die net als de rest van onze moderne wereld vaak behoorlijk ‘lawaaiig’ zijn:

(telefoon)gesprekken van anderen, meetings, geluiden van koffiezetapparaten, printers, email alerts, tekstberichten, skype-oproepen, straat, you name it…

Zeker in een tijdperk waarin samenwerken key is en we dus veel met elkaar overleggen en praten en moderne kantoren ook nog eens ingericht zijn op een zo efficiënt mogelijk gebruik van ruimte, is zo’n kantoor niet automatisch meer de plek waar je het meest productief bent. Zonder het belang van samenwerking te bagatelliseren: focus is ook essentieel. En hoe functioneel, leuk en goed het ook is met mensen te praten, te bellen en even je telefoon of mail te checken, je hebt concentratiemomenten nodig.

Wist je dat één gesprek in jouw buurt, al maakt dat je tot 66% minder productief bent? Daarom hoor je vaak dat mensen die zich echt moeten focussen hun toevlucht nemen tot thuis werken of werken in de marges van de dag: heel vroeg opstaan om hun ‘shit’ voor elkaar te krijgen. Kafka zei niet voor niets “writing is utter solitude, the descent into the cold abyss of oneself”. Geluid werkt nu eenmaal afleidend. En eenmaal afgeleid kan het 7 tot 12 minuten duren voordat je weer in dezelfde flow zit als daarvoor…

Omdat tijd ons meest waardevolle bezit is, zijn we het eigenlijk aan onszelf verplicht om na te denken hoe we die het beste besteden. Dat betekent dus dat we op zoek moeten naar middelen om de afleiding te beperken.

Een goede oplossing lijkt om je oortjes in te doen en je af te sluiten van geluid van buiten, door naar muziek te luisteren. Maar als je dat denkt heb je het mis! Uit onderzoek blijkt nameljk dat luisteren naar muziek heel goed kan werken voor repetitieve klussen maar niet als je informatie moet opslaan en verwerken. Bovendien hangt het af van je persoonlijkheid – ben je snel afgeleid, kun je multi-tasken – en het tempo en soort muziek waar je naar luistert – muziek met zang leidt af, instrumentaal of electronisch werkt beter.

Daar komen ‘the active noise cancellation headphones’ in het spel. Die werken namelijk wel! Het is natuurlijk geen gezicht, maar steeds meer mensen maken daarom gebruik van koptelefoons. Misschien ook iets voor jou om te proberen?

De meeste merken slagen er vrij redelijk in geluid buiten te sluiten en je dus volledig af te zonderen. Goede koptelefoons zijn alleen wel prijzig en de keuze is reuze. Dus welke dan te kiezen? Op het www vind je gelukkig genoeg vergelijkend warenonderzoek –bijvoorbeeld hier en hier. Toch is zelf even gaan testen geen slecht idee, want de fit van zo’n ding wil ook wat…

Dan rest wat mij betreft nog de laatste prangende vraag: luister je naar muziek of niet? Ik doe dat in ieder geval niet meer na het inlezen voor dit stuk. Ben benieuwd naar jullie ervaringen en tips wat dat betreft. Deel ze alsjeblieft want ik ga hier op kantoor ook een stel van die dingen aanschaffen.

Vorige
Vorige

‘Het is echt niet waar dat de advocatuur niet innoveert’

Volgende
Volgende

‘Een vliegende kraai vangt altijd wat’