In gesprek met - Hélène Jonker

Deze keer gaan we in gesprek met netwerklid Hélène Jonker. Hélène heeft meer dan 25 jaar ervaring in het immigratierecht. Ze begon haar juridische loopbaan bij de Immigratie-en Naturalisatiedienst, maar stapte al snel over naar de advocatuur bij Baker & McKenzie. Hier adviseerde zij multinationals over immigratiewetgeving, en gaf advies over rechtsvorderingen (beroepsprocedures) tegen geweigerde vergunningen en alle aspecten van immigratierechtelijke procedures. Met een korte periode in Brussel van 2 jaar is Hélène inmiddels bijna 20 jaar werkzaam als zelfstandige, waarbij haar core business is het analyseren van complexe immigratiezaken en het effectief communiceren van oplossingen aan haar cliënten.

Hélène, je bent al een lange tijd je eigen baas. Wat heeft je destijds bewogen om deze stap te zetten?

Dat idee is eigenlijk ontstaan toen ik nog werkzaam was bij Baker & McKenzie. Ik behandelde samen met een partner alle zaken waar immigratierecht aan te pas kwam en op den duur bouwden we echt onze eigen desk op. Tegelijkertijd werd ik moeder en merkte ik dat door de drukke praktijk ik mijn kinderen amper zag: elke ochtend leverde ik ze in pyjama bij de oppas af om ze vervolgens pas ‘s avonds als ze weer in pyjama waren op te halen.  Dat triggerde iets in mij, ik dacht: ja, hier ben ik niet moeder voor geworden.

Om die reden wilde ik meer flexibiliteit en mijn eigen tijd beter kunnen indelen en ben ik gaan nadenken over het werken als zelfstandige. Nadat ik dit met Baker&McKenzie had overlegd is het balletje toen gaan rollen en wat mij nog een extra duwtje gaf was dat ik 30 klanten vanuit Baker mee mocht nemen naar mijn eigen praktijk. Zodoende had ik een mooi startkapitaal en kon ik met een vliegende start mijn eigen praktijk beginnen!  

En dat doe je inmiddels alweer bijna 20 jaar met succes. Kun je eens vertellen waarom opdrachtgevers voor jou kiezen, waarmee voeg jij echt toegevoegde waarde toe voor de cliënt?
Sowieso is mijn expertise echt een nichemarkt, dus je hebt niet veel kantoren die dit doen. De procedures in het immigratierecht zijn voortdurend aan verandering onderhevig en doorgaans branden veel advocatenkantoren hun vingers daar niet aan. Dan komen ze met vragen hierover al snel bij een specialist zoals ik terecht. Ik reageer altijd snel op vragen en hoor ook vaak terug van cliënten dat ze dat erg aan mij waarderen. Daarnaast heb ik een sterk netwerk en weet ik precies bij wie ik moet zijn voor welke vragen. Een goed voorbeeld daarvan is de oorlog die uitbrak in Oekraïne 1,5 jaar geleden.  Er was veel onzekerheid bij mijn cliënten en doordat ik bij de IND gewerkt heb en daar nog steeds nauwe contacten heb wist ik precies bij wie ik moest zijn voor de vragen die zij hadden over Oekraïners die naar Nederland zouden komen en of zij bijvoorbeeld onder tijdelijke bescherming zouden gaan vallen.

Tot slot: heb je een persoonlijk voorbeeld, iemand waar je tegenop kijkt?
Iemand waar ik tegenop kijk, in ieder geval iemand waar ik eigenlijk ook wel aan te danken heb dat ik deze richting uit ben gegaan is mijn vader, die in de diplomatieke dienst heeft gezeten. Als kind reisde ik zodoende mee de hele wereld over en ik weet dus heel goed hoe het is om te verhuizen en iedere keer weer een nieuw begin te maken. Ondanks dat ik me in mijn werkzaamheden vooral bezighoud met corporate immigratie vraagstukken komt daar vaak ook wel gezinshereniging en het regelen van vergunningen voor de familie bij kijken. Dan is het prettig dat ik me goed kan inleven in hoe het voor hen is om een totaal nieuw leven op te bouwen in een vreemd land.

Vorige
Vorige

Meesterlijke Gesprekken de Podcast | S2 A8: 5 miljoen verbranden en tóch je investeerders te vriend houden?

Volgende
Volgende

Nobody likes a smart ass