In gesprek met - Martijn Berk

Nadat Martijn Berk (LU '20) 15 jaar gewerkt heeft als ICT-projectmanager met een specialisatie in software-implementaties is hij in 2016 gestart met de studie rechten en heeft hij in 2020 zijn master civiel recht in Leiden behaald. Hij werkt sindsdien als zelfstandig IT-jurist, waarbij hij zich met name richt op het opstellen, beoordelen en onderhandelen van commerciële contracten voor software-implementaties en uitbestedingen. Hij is o.a. werkzaam in de financiële sector en richt zich met name op outsourcing van IT-diensten en SaaS-projecten ed.

Martijn, je bent pas later jurist geworden: je was al werkzaam als ICT-projectmanager toen je er een rechtenstudie aan toevoegde. Waarom besloot je die stap te nemen?

Het korte antwoord is dat ik mijn werk als projectleider in de ICT niet meer zo interessant vond. Maar als ik wat meer uitleg moet geven daarover, zou ik zeggen dat je als projectmanager continu mensen achter de broek moet aan zitten, en dat sprak mij niet meer aan. Ik wilde meer inhoudelijk bezig zijn met mijn werk in plaats van een managende rol hebben. 

Toevallig kwam ik via een project in contact met een juridische afdeling en daardoor werd ik enthousiast om dieper in het juridische werkveld te duiken. Daarop besloot ik toen een avondopleiding rechten te gaan doen. Hoewel het in het begin best wennen was om weer op de universiteit een studie te volgen en de studie in mijn leven te passen, vond ik het ook vooral ontzettend leuk om weer nieuwe dingen te leren. Het studeren in combinatie met mijn werk als projectleider was in principe prima te combineren. Het voordeel van op latere leeftijd weer terug de collegebanken in gaan is dat je al eerder met het bijltje hebt gehakt en dus vaak efficiënter kunt werken.

Waarvoor moeten mensen in het netwerk jou echt bellen, wat is je expertise?
Je kunt mij bellen voor alle IT gerelateerde vragen en zaken die daarmee te maken hebben.  Door mijn achtergrond binnen de IT en dan met name software projecten (zoals bijvoorbeeld cloud diensten), snap ik goed wat er binnen de business speelt en wat er echt nodig is in een contract. Voor veel juristen zijn IT concepten soms lastig te begrijpen en in een contract te gieten, en daar kan ik bij helpen. Momenteel werk ik voornamelijk voor financiële instellingen die in gereguleerde markten actief zijn.

Sinds 2020 ben je werkzaam als zelfstandig jurist. Wat voor soort projecten heb je sindsdien gedaan en wat zoek je in nieuwe projecten?
Ik heb gemerkt dat ik me het beste thuis voel in een grootzakelijke omgeving. Ik heb namelijk ook een tijdje voor een overheidsorganisatie een opdracht gedaan, maar die dynamiek ligt me toch minder goed.

Momenteel werk ik voornamelijk voor financiële instellingen die in gereguleerde markten actief zijn. Die financiële dienstverleners nemen steeds meer IT-diensten af of besteden die uit, daarbij moeten zij zich aan strikte regels houden vanuit de toezichthouders. Een van mijn huidige klanten is een uitvoerder voor een pensioenfonds waar ik onder meer de contractering voor hun nieuwe pensioenadministratiesysteem voor mijn rekening heb genomen.

Daarnaast doe ik ook af en toe nog kleinere opdrachten, zo heb ik laatst een ZZP’er die als programmeur werkt geholpen in een conflict. Eigenlijk is dat misschien wel bevredigender, omdat je dan echt een sparringpartner bent en iemand op die manier zo goed kan helpen. 

Naast mijn huidige opdracht ben ik nu 1-1,5 dag per week beschikbaar. Vanaf de zomer wordt dat waarschijnlijk wat meer.

Naast dat je op interim basis klussen doet, publiceer en doceer je ook nog het een en ander. Hoe ben je erbij gekomen om dit te doen?
Meestal is de aanleiding voor het schrijven dat ik me afvraag hoe iets nou precies zit. Vervolgens kom ik er dan achter dat er nog geen artikel over bestaat, en dan denk ik: dan ga ik die zelf maar schrijven! Het leren van nieuwe dingen en deze kennis met anderen delen vind ik een van de leukste dingen om te doen, dit kun je eigenlijk wel als een soort uit de hand gelopen hobby zien.

Zo ben ik nu bezig met het opstellen van een jurisprudentiebundel over IT Recht. Vorige week maandag heb ik het manuscript naar de uitgever gestuurd, dat was echt een berenklus. Maar ik vind het leuk om te doen om zo ook m’n kennis te delen. Daarnaast is het een goede manier om jezelf scherp te houden en je kennis te ontwikkelen.

Vorige
Vorige

Verwijs je wel genoeg door?

Volgende
Volgende

Meesterlijke Gesprekken de Podcast | S2 A5: De Albelli van de Advocatuur?