In gesprek met - Piet-Hein Berkhout

Piet-Hein Berkhout startte zijn carrière in de advocatuur (Kennedy van der Laan en DLA Piper) voordat hij de overstap maakte naar het bedrijfsleven bij een dochtermaatschappij van de NS als Senior Corporate Counsel. Sinds 2015 is hij werkzaam als zelfstandig jurist en doet hij zowel opdrachten in de advocatuur als in het bedrijfsleven. Zijn expertise ziet met name op commercial contracting, ondernemingsrecht, transacties, governance en compliance.

Je bent inmiddels bijna 10 jaar werkzaam als zelfstandig jurist en hebt zowel in de advocatuur als in het bedrijfsleven gewerkt. Wat was destijds de afweging om je dienstverband aan de wilgen te hangen en te kiezen voor zelfstandig ondernemerschap?

In 2015 had ik 10 jaar advocatuur achter de rug en daarna 6,5 jaar bij de NS in verschillende juridische rollen. Door veranderingen binnen de organisatie bij de NS veranderde mijn rol en zag ik een kans om het vaste dienstverband achter me te laten en andere carrière invullingen meer ruimte te geven, zoals het zelfstandig ondernemerschap en het volgen van een MBA aan Nyenrode, wat al lang op mijn lijstje stond. 

De overgang naar het zelfstandig ondernemerschap voelde destijds als een soort ‘geboorte’ - jezelf weer opnieuw uitvinden en nadenken hoe je jezelf opnieuw in de markt wilt neerzetten. Gelukkig rolde dat balletje al snel en kreeg ik mijn eerste opdracht als zelfstandige via WeLegal - destijds het Netwerk van Ondernemende Juristen - bij Van Benthem & Keulen in de M&A praktijk. Een hele leuke opdrachtgever waar ik daarna ook nog een aantal keer ben teruggevraagd.

Als zelfstandig jurist zijn je opdrachten altijd breed georiënteerd geweest waarin je vooral opdrachten hebt opgepakt die verschillende rechtsgebieden omvatten. Daarnaast is het wel zo dat je de laatste jaren meer de richting van de impact investeerders op bent gegaan. Is de brede oriëntatie een bewuste keuze geweest en welke koers zou je komende jaren willen varen als zelfstandig jurist?


Ik ben altijd breed geïnteresseerd geweest binnen mijn werkgebied en die brede oriëntatie was dan ook een bewuste keuze. Mijn persoonlijke kracht ligt bij mij ook echt in die breedte, ik ben geen enorme specialist maar ik kan het geheel goed overzien. 

Overigens is het enigszins toeval dat ik al een tijdje in de impact hoek zit, maar ik vind het een fijne omgeving om te werken omdat iedereen die er werkt veel interesse in elkaar heeft en er een goede sfeer hangt. Doordat ik van huis uit een wat commerciëlere insteek heb, werkt het goed samen met de soms wat ‘dromerige’ impact wereld en kan ik de boel wat opschudden. Ik sta er zeker voor open nog wat langer in deze omgeving te blijven werken, maar sluit voor de komende jaren ook zeker de meer commerciële rollen niet uit.

Je bent wat je leest, wordt vaak gezegd. Welk boek ligt er nu op je nachtkastje?

Ik ben een echte boekenfanaat en lees altijd op z’n minst één boek. Omdat er nog eindeloos veel boeken zijn die ik kan lezen heb ik om het mezelf wat makkelijker te maken een aantal jaar geleden de keuze gemaakt om alleen nog maar boeken te lezen die zichzelf hebben ‘bewezen’. Met nieuwe boeken is het wat lastig om aan dat criterium te voldoen, dus eigenlijk zijn alle boeken die ik lees op z’n minst 70/80 jaar geleden geschreven. Met name de periode in aanloop naar de Eerste Wereldoorlog en het Interbellum vind ik hele interessante periodes qua literatuur. 


Nu ben ik met een boek bezig uit 1830 dat heet ‘Het rood en het zwart’ van de Franse auteur Stendhal. Daarnaast vind ik het ook altijd fijn om er nog een boek naast te lezen en dat is momenteel een verzameling van essays over kunst van Joost Zwagerman, ‘De Stilte van het Licht’.

Vorige
Vorige

Meesterlijke Gesprekken de Podcast | S3 A4: De kracht van niet druk zijn

Volgende
Volgende

Meesterlijke Gesprekken de Podcast | S3 A3: Van fiscalist naar General Counsel